Fırdöndüler
Fırdöndüleri tanıtmak için söylenecek çok şey olmasa da oltanın en önemli parçalarından biridir. Temel görevi bağımsız alanlar oluşturmaktır. Misinanın deforme olmasını engellemenin dışında yakalanan balığın çekilmesini de kolaylaştırır.
Etrafında dönebiliyor olmasından ötürü fırdöndü adını almıştır, çekilrken yakalanan balığın yada boş oltanın fırıldak gibi dönmesini sağlar. Oltayı oluşturan parçaların bağımsız hareketine olanak sağlayan fırdöndüler küçük ancak etkili araçlardır. Klipsli olanları sarım ( Uzun ) misinasının ucuna takılır bu sayede farklı oltaların değişiminde büyük kolaylık sağlar.
Diğer fırdöndüler ise oltayı oluşturan beden üzerinde yer alır ve köstek ile aralarında köprü vazifesi görür. Burada amaç misina çekilirken etrafında dönüşü sağlayarak kösteklerin beden üzerine sarılmasını engellemektir. Aksi halde balıksız bir oltanın dahi ilk atım sonrası kullanılamaz hale gelmesi mümkün.
Hazırlanan bazı oltalarda misinanın duruş şekli önem taşır, bağlantı kısımları yuvarlak olan fırdöndülerde kullanıcı düğümü ne kadar sert atmış olsada misinada kayma kaçınılmazdır.
Böylesi durumlarda sıklıkla düzeltilmeye ihtiyaç duyar, at çek oltalar bu guruba örnek gösterilebilir. Yapay yemler ile yapılan avlar yada zargana avında olduğu gibi misinadaki istemdışı hareketlilik avın performansına etki eder.
Kullanım amacınıza uygun fırdöndüyü belirlediğinizde paket halinde satılan ürünler amatör için avantaj sağlar. Tıpkı iğnelerde olduğu gibi farklı yapı ve boyutlara sahip olan fırdöndüler piyasadan temin edilebilir.
Burada önemli olan kullanacağınız fırdöndü boyutunu doğru belirlemektir. Aksi halde misinanın bozulmasına ve karışmasına tedbir amaçlı kullanılan fırdöndü, bizzat bu işin faili olabilir.