Kamışlar
TELESKOPİK KAMIŞLAR
Günümüz balıkçılığında amatörler arasında en çok kullanılan kamış çeşitidir. Genelde 4 veya 8 parçadan oluşurlar. Farklı boy seçeneklerine sahiptirler, örneğin açıldığında 4mt ye ulaşan boyları parçalar iç içe geçerek kapatıldığında 50-100 cm arası uzunluğa sahip olabilirler. Bu özellikleri taşıma kolaylığı sağlar, kurulum rahatlığı ve uygun fiyatları en çok tercih edilen kamış çeşidi olmasında önem taşır.
Değişik uzunlukta ve parça sayısına sahip olabilirler. Uzunlukları 1.5mt den başlayıp 4,5 metreye kadar çıkabilir, kıyı balıkçılığında 3 – 3,90 mt uzunlukta olanlar tercih edilir. Boy seçiminin yanında atarı ve aksiyonuda göz önüne alınarak hedeflenen balığa uygun olabilecek teleskopik kamış seçilmelidir.
SHORT KAMIŞLAR
Short kamışlar teleskopik kamışlara benzeyen ancak üzerinde halkaları bulunmayan bir tür kamış çeşitidir. Uzunlukları 4 mt den başlayıp 6-7 metreye kadar çıkabilir. Misinanın kamışın ucuna bağlanması ve av alanına uzatılarak takımın suya bırakılması yöntemi ile kullanılır. Ülkemizde kullanım alanları çoğunlukla tatlısu bölgeleridir.
ÇIKRIK KAMIŞLAR
Çıkrık kamışlar derin denizlerde büyük balık avlarında kullanılır. Esnek olmayan çok halkalı bu kamışlar güçlü ve iri balıkların avlarında öncelikli seçenektir. Halkaları yukarı doğrudur ve çıkrık makinalara uygun olarak üretilir. Son derece güçlü ve sağlam gövde yapısına sahip olan çıkrık kamışlar kılıçbalığı, orkinos gibi trofe balıkların avlarında kullanılır.
PARÇALI KAMIŞLAR
Parçalı kamışlar 2 veya 3 parçanın ayrı ayrı olup iç içe geçirilmesi ile kullanıma hazır hale gelirler. Teleskopik kamışlarla aynı görevi görsede kullanım kolaylığı ve hassasiyeti ile teleskopik kamışlara göre daha verimlidirler.
Göl ve nehir avcılığında Fly kamışlar gibi yaygın kullanılmaktadırlar. Bu kamışların yüksek atarlılarıda mevcuttur ve 4 mt ve üzerinde olanlarıda bulunmaktadır. Kapalı boylarının 1,5 mt civarında ve yukarısında olması tercih edilmemesine sebep olmaktadır.
SURF KAMIŞLAR
JİG KAMIŞLAR
Jigging kamışlar tek veya 2 parçalı olabilirler. Geniş bir kullanım alanına sahip olan bu oltalar amatör balıkçılıkta ileri seviye kullanıcıların öncelikli tercihlerinden biridir. Uzunlukları 100cm ile 200cm arası olanlar seçimler konusunda ilk sırada yer alır.
Hassasiyet ve mukavemet özellikleri hedeflenen balığa göre belirlenir. Tekne avcılığında sıkça kullanılan jigging kamışları özel kılan mukavemetleridir. 180 cm lik bir jig olta ile 20kg lık bir balığı kaldırmak sahibini değilse de sizleri şaşırtabilir. Sağlamlığına güvendiğiniz bir oltaya sahipseniz dolu bir damacana suyu kaldırmayı deneyebilirsiniz, bu sayede jig kamışların farkı daha net anlaşılabilir.
BOAT KAMIŞLAR
Boat kamışlar adından da anlaşıldığı gibi tekne avlarında kullanılır. Çoğunlukla kısa boyutlara sahip olan bu kamışlar genelde karbon gövdeye sahiptir. Güncel balık avlarında tercih edilen bu kamışlar kısa boyları ile tekne içinde kullanım kolaylığı sağlar.
SPİN KAMIŞLAR
Spin kamışlar sonderece hassas, hafif aynı zamanda güçlü bir gövde yapısına sahiptir. Sportif balıkçılıkta mükemmel sonuçlar sağlar. At çek olarak bilinen avlanma şeklinde kullanılan bu kamışlar levrek ve turna avlarının vazgeçilmezidir. Hafif olmaları sayesinde kullanıcıya verdiği zahmeti en aza indirir. Bir amatör balıkçının surf kamıştan sonra sahip olması gereken özel bir kamışlı türü.
FLY KAMIŞLAR
Kullanımı ciddi ustalık ve beceri gerektiren fly kamışlar sinek olta olarak bilinir. İğne üzerine çeşitli tüy ve materyallerin uygulandığı sanatsal şölen sonunda av bölgesindeki böcek türlerini taklit eden bir yapay yem ile kullanılır. Fly kamışlarda resimde olduğu gibi motor yerine makara takılıdır. Bu makaraya av bölgesi ve hedeflenen balığa uygun olarak seçilen ( Yüzen yada Batan ) özel bir ip sarılır.
Fly kamışla atış yapabilmek için makaradan salınan ip ve yapay yem olarak kullanılan iğnenin ağırlığından faydalanılır. İstenilen bölge ve mesafeye atış yapabilmek için ustalık devreye girecektir. Belli bir senkron ile ileri geri sallanan olta, boştaki bedenin havada tıpkı bir kamçı gibi salınmasını sağlar daha sonra balıkçı sallanan beden üzerindeki hakimiyetine karar kıldığında belirlediği bölgeye düşmesi için bırakır.
Kullanım alanı çoğunlukla son derece ürkek olan alabalık ve somon avlarıdır. Böylesine zarif bir oltayla dirençli bir balığı yakalamak oldukça keyifli olsa gerek.