Etiketler: ,



KAMIŞLI OLTA MAKİNALARINI BEŞ ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLADIK

Not : "Kalama" makina üzerinde misinanın sarılı olduğu makaranın sabit yada hareketli olmasını sağlayan bir parçadır. Kalama sıkıldığında makaranın sabit kalmasını sağlar, tersi durumda gevşetildiği oranda makara dönüş kabiliyeti kazanır. Bunu bir tür fren sistemi olarak düşünebilirsiniz. Maruz kaldığı kuvvet karşısında ya direnç gösterip misinanın kopmasına neden olacaktır, yada sizin belirlediğiniz referans aralalığında hareket ederek uygulanan kuvvet belli bir orana ulaştığında direnç göstermeyecektir.

Kalama için doğru ayarı makaraya sarmış olduğunuz misinanın özelliklerine göre belirlemelisiniz. Örneğin 12kg çekeri olan bir misinaya 13kg lık bir kuvvet uygulanması halinde kopacaktır. Misinaların belirtilen çeker ( Dayanıklılık ) oranları her ne kadar test sonuçlarına göre verilmişse de kalama ayarınızı yaparken bu değerlerin altında kalmak en doğru seçim olacaktır.

 ÖNDEN KALAMALI MAKİNA



Kalama ayarını makaranın hemen önünde bulunan noktadan yapabileceğiniz makina tipi. Bu tarz makinalar hedeflenen balık avında sıklıkla kalama ayarı gerektiği durumlarda özellikle tercih edilmelidir. Arkadan kalama makinalara göre duruma çok daha seri bir şekilde müdahele etmenizi sağlayabilir.

ARKADAN KALAMALI MAKİNA



Arkadan kalamalı makinanın önden kalamalı makinadan tek farkı fren ayarlarını arka kısmında bulunan sistemle yapılabiliyor olması.

BAIT RUNNER MAKİNA




Bait runner özelliğine sahip makinalar kalama ayarlarının dışında önemli bir özelliğe daha sahip makinalardır. Makinanın arka kısmında bulunan mandal aşağı çekilmesi halinde makarayı tamamen boşta bırakır. Bu özelliğinin nedeni iri sazan, yayın ve deniz balıklarının bırakma yöntemi ile yakalanmasında etkili olabilmektir. Örneğin levrek avında önemli iki unsur vardır birincisi sessizlik ikincisi yemin direnç göstermemesi. İşte bait runner makina burada devreye giriyor yemle ilgilenen balığın kendini güvende hissetmesi için makinanın vitesi mandal aracılığı ile boşa alınır ve balık yemi alarak uzaklaşırken hiç bir dirençle karşılaşmaz. Makina kolu çevrildiği anda mandal yer değiştirir ve makarayı kitler.
Özetle "bait runner" makinanın yarı otomatik vitesidir. Bu özelliğini kullanacağınız bir av alışkanlığına sahip değilseniz bu makinanın seçimi size artı maliyet dışında bir kazanç sağlamayacaktır.

SURF MAKİNA




Surf makinaların temel özelliği uzun mesafe atışlarına uygun üretilmiş olmalarıdır. Makinanın ön kısmı oldukça geniş dizayn edilmiştir, gövde kısmı sanki makinaya ait olmayan aksesuar gibi görünür.  Makarası da diğerlerine oranla daha geniş ve iricedir, amaçlanan misinanın en az sürtünme ve dirençle karşılaşarak makarayı terk edebilmesini sağlamaktır. Şayet bir surf kamış tercih edilecekse bu makinanın tamamlayıcı olacağına şüphe yok.

ÇIKRIK MAKİNA





Çıkrık makinalar tekneden yapılan trofe balıkların avcılığında kullanılır, son derece güçlü ve etkili bir makinadır. Makara sistemi uzun misina sarımına olanak tanır. Uzun mesafe atışlarına olanak sağlamadığından kıyı balıkçılığında tercih edilmezler. Çıkrık kamışlar dışında kullanımı önerilmez, oldukça maliyetli olan bu makinalar ileri düzey amatörler tarafından tercih edilmelidir.